top of page
  • Yazarın fotoğrafıGörkem Bora Taner

DAVA KONUSU HABERİN, BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA KALDIĞI VE ÖLÇÜLÜLÜĞÜN AŞILMADIĞI

Güncelleme tarihi: 13 Haz 2022

Hukuk büromuz tarafından takip edilen basın yayın haklarına ilişkin bir dava da İstinaf Mahkemesince emsal bir karara imza atılmıştır.


Yerel mahkemece tazminata hükmedilen dava da İstinaf Mahkemesince yeniden hüküm kurularak basın ve ifade özgürlüğünün ve ölçülü haber ile ilgili önemli belirlemeler yapılmıştır. Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi'nin 2021/857 Esas, 2022/450 Karar Sayılı ilamı şu şekildedir;


“ Somut uyuşmazlıkta; davacı hakkında Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Fetö soruşturması yürütüldüğü, soruşturma kapsamında davacının FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi olmaktan 15.08.2016 tarihinde tutuklandığı, 12.12.2016 tarihinde tahliye edildiği, yaklaşık 4 ay tutuklu kaldığı, görevden ihraç edildiği, hakkında 25/04/2017 tarihinde Kovuşturma Yapılmasına Yer Olmadığına karar verildiği, dolayısıyla davaya konu haberin yayın tarihi itibariyle güncel, görünür gerçekliğe ve genel yayın ilkelerine uygun olduğu, kamu yararının olduğu ve verilen haberlerle görünen gerçekliğin örtüştüğü, yayında toplumsal ilgi bulunduğu, okurun dikkatini habere çekmek amacı ile basının çarpıcı başlık ve ifadeler kullanmasının gazetecilik yayın tekniği olduğu, kullanılan ifadelerin kişinin hem polis, hem de FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanması sebebiyle ifade edildiği, ölçütlülüğün aşılmadığı, dava konusu haberin, basın ve ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı, davacının FETÖ örgüt üyeliğinden ihraç edildiği, basının somut gerçekliği bir hukukçu gibi araştırma yükümlülüğü olmayıp, görünen gerçekle haber yapabileceğinden ilk derece mahkemesince davanın reddine karar verilmesi gerekirken, manevi tazminata hükmedilmesi dosya kapsamına, usul ve yasaya uygun görülmemiştir. ”

Karar Basın Dünyası Açısından Önemli


Bir kısım siyasi soruşturmalar ile ilgili basına yansıyan haberler sonrasında, siyasi soruşturmaları sonuçlanan şahısların ilgili basın kuruluşları hakkında yaptıkları şikayetler ve açtıkları davalar açısından önem arz eden bir karar İstinaf Mahkemesi tarafından ortaya konulmuştur. İlgili haberin yayın tarihi itibariyle güncel, görünür gerçekliğe ve genel yayın ilkelerine uygun olması, bu yayınlarda toplumsal ilgi bulunması, okurun dikkatini habere çekmek amacı ile basının çarpıcı başlık ve ifadeler kullanmasının gazetecilik yayın tekniği olması, kullanılan ifadelerin kişinin hem polis, hem de FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanması sebebiyle ifade edilmesi sebebiyle yayında ölçülülüğün aşılmadığı belirtilmiştir.

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

KORONAVİRÜS İZOLASYONUNA UYMAMA SEBEBİYLE İŞ AKDİNİN FESHİ

Hukuk büromuz tarafından takibi sağlanan bir iş davasında yine bir emsal karara imza atılmıştır. Korona İzolasyonu ihlali sebebiyle işveren tarafından yapılan feshin, haklı ve geçerli bir nedene dayan

bottom of page